Ik heb gisteren op programma gemist voor het eerst gekeken
naar de uitzending van de Nederlands-Indië herdenking.
In het verleden veel boeken gelezen over de geïnterneerde
vrouwen destijds.
Ooit vertelde iemand mij over zijn dochter die getrouwd was
met de handschoen.
Hij legde uit dat zijn schoonzoon in Indië was en dat zijn
dochter er later ook heen ging,
Eigenlijk is dit een huwelijk met een notariële volmacht. De man vroeg met verschuldigde eerbied aan koningin Wilhelmina toestemming. Wanneer deze afkwam in Indonesië werd de volmacht gereed gemaakt door een notaris en werd dan opgestuurd naar de Nederland. De man in kwestie machtigde dan iemand om in zijn plaats ja te zeggen
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwDDkBYZRwxIturrsebnyp_ZLY5J3aS847ZXB1Hyy0bag_htI7V6-fUcWJE7Fh-ZbOk0pJqBjkAzmFSx3dnhEeaTBE14KPtPhiVZPnCz46mSUlE7rX_ZwBgWPsjqOXOYSjdI246WBBF2I/s1600/bruid_van_vroeger.jpg)
Van oudsher kwam deze vorm van trouwen voor bij adellijke families, een gezant werd gestuurd naar de toekomstige bruid en hij vertegenwoordigde de bruidegom in spe. De handschoen werd dan op het altaar neergelegd als teken van instemming van de bruidegom.
Hoewel er minder gebruik van gemaakt wordt is het in Nederland nog steeds mogelijk om op deze manier te trouwen.
De reden daarvoor kan zijn:
Een van de partners kan niet aanwezig zijn door een verblijf in de gevangenis
Er is sprake van een ernstige ziekte
Er is sprake van iemand die niet kan reizen en die dat ook nooit meer zal kunnen.
De Minister van Justitie dient hiervoor toestemming te geven
Het echtpaar de Ridder van Rappard-Lagerweij is teruggekomen uit Nederlands Indie. Van hun ervaringen weet ik niets. Ik was 16 toen ik het verhaal over hun trouwen met de handschoen hoorde, maar altijd moet ik aan hen denken als ik hoor over de kampen in Indië Toentertijd had ik als 16 jarige natuurlijk heel andere interesses.
Vandaag hoorde ik het verhaal van een 16 jarige die sprak op de herdenkingsbijeenkomst van Nederlands- Indië. Zij is het kleinkind van Bram en Yvonne Keuls.(de schrijfster) Ze vertelde over haar vrolijke opa. De opa die altijd vrolijke en spannende verhalen vertelde over de bezettingstijd door de Japanners. De tijd die voor hem begon op 16 jarige leeftijd. En pas sinds kort weet ze dat er heel andere verhalen zijn. Haar opa vertelde nu de andere kant van het verhaal: De 16 jarige jongen die van zijn familie losgerukt werd. Ze vertelt niet over zijn ervaringen in de werkkampen, maar dit zou zijn verhaal kunnen zijn…
Al in de eerste maanden van de bezetting werden velen van
mijn klasgenoten van mijn middelbare school in Soerabaja en ook ik zelf in een
gevangenis ondergebracht. Daarna begon een zwerftocht door verschillende interneringskampen
op Java. Elke ochtend om 5 uur liepen we het kamp uit voor transport naar de
aan te leggen spoorlijn tussen Tjitjalenka en Madjalaya. Een traject van 15 kilometer . 28 km ten oosten van
Bandoeng. Hieraan moesten duizenden geïnterneerden werken. Dagelijks in de brandende
zon, geen schaduw om uit te rusten en veel te weinig drinkwater. Doodmoe,
uitgehongerd en uitgedroogd kwamen we dan weer ’s avonds in het kamp aan.
Er zijn veel van deze verhalen. De opa van het meisje was 16, zijn broer 18.Jonge mannen die in gelukkige omstandigheden leefden, jongemannen die naar Nederland zouden gaan om te studeren, maar die jarenlang verstoken bleven van onderwijs.
Het meisje van 16 is dankbaar. Dankbaar dat zij in Nederland leeft, dat ze de mogelijkheden heeft om te studeren. Ze vindt het erg dat er tot op vandaag t nog steeds mensen van haar leeftijd zijn die door oorlogsgeweld behalve alle gruwelen die ze moeten doorstaan ook niet in staat zijn om te leren. Terwijl ze zelf als 16 jarige alle kansen krijgt, dat ze daar alle tijd voor heeft. terwijl de jongens van toen, nadat ze in Nederland terug waren wel de kans kregen om de HBS te doen, maar dat dat in 2 jaar tijd moest. 10 uur per dag naar school, en ’s avonds studeren tot diep in de nacht. Dat zij als het eens een keertje niet zo goed gaat extra hulp krijgt, En dat er anno nu Afrika, Afghanistan enz enz, er zovelen zijn die alleen maar oorlog kennen. Het meisje is 16, haar opa is 80 voor altijd verbonden, mede door haar toespraak op de Nederlands-Indië herdenking.
En zo werkt het door...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten