Het is in de jaren 60…
Men begon het voedingspatroon te veranderen.
De oer-hollandse keuken begon langzamerhand te verdwijnen..
Het begon met de macaroni, de italiaanse gastarbeiders
leerden ons het gebruik hiervan, en al snel pasten we het een beetje aan,
boterhamworst, uien, beetje tomatenpuree en klaar was het.
Men begon langzaamaan te wennen aan andere voedselgewoonten.
Zo stapten veel mensen over op margarine en dan de plantaardige , in plaats van
roomboter. Unilever deed er alles aan om de smaak lekker te maken, het moest
nog wel smaken naar roomboter. En zo raakten we aan de Planta…dat wil zeggen
een gedeelte van Nederland. Mijn familie hield het bij Blue Band.
Mensen kregen ineens overal pukkeltjes.
Koorts kwam opzetten.
Het begon met een paar doktersbezoekjes, maar enige dagen
later liep het storm bij de huisartsen. En niemand had enig idee waar het
wegkwam.
Men begon oorzaken te zoeken..en kwam uit bij het voedsel.
Er was een gezin waarbij men Planta margarine gegeten, een
kind niet en die was gezond.
Er was dus duidelijk een epidemie, en de
Voedselgezondheidsdienst werd ingeschakeld..
Het bleek dat 15% van
de bevolking Plantamargarine gebruikte, het merendeel werd ziek.
Lag het misschien aan de aroma die gebruikt werd om aan de
margarine een roombotersmaak te geven? Unilever deed snel onderzoek en het
bleek aan een emulgaat te liggen dat het spatten bij het bakken voorkwam. Alle
Planta werd snel uit de winkels gehaald.
Ondertussen werden de mensen die het hadden steeds zieker..Er
zijn zelfs 3 a
4 mensen overleden, maar deze mensen hadden een lage weerstand.
In eens bleek dat niet alleen de Planta niet ziekte
verwekkend was maar ook bv ook de margarine van de AH..wat bleek nu? Als men
bij Unilever teveel Planta had, men gewoon de margarine gebruikte en kwam er
een ander papiertje omheen.
Ondertussen bleek dat in Duitsland 2 jaar geleden iets soort
gelijks gebeurd is…en dat men gewoon doorgegaan is met de emulgaten.. Maar na
de epidemie in Nederland is het emulgaat eruit gehaald…
De moraal van dit verhaal…je weet niet wat je eet…
Kijk naar de zalm affaire van kortgeleden.
Ik heb ooit even in een koekjesfabriek gewerkt..van der Heul
op vrijdag werd de verpakking gewisseld voor een Albert Heijn verpakking…
Sinds 1960 is het toevoegen van emulgaten alleen maar verhoogd, natuurlijk is de waakzaamheid ook verhoogd. Maar er komt zoveel uit het buitenland hier dat het haast niet anders kan of we nemen een risico voor onze gezondheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten